BOODSCHAPPENLIJST
RECEPT VOOR 4 PERSONEN
- 400gr zalm zonder vel
- 8 witte asperges AA kwaliteit
- 2 limoen
- 3 dl Griekse yoghurt
- 1 theelepel mierikswortelcreme
- 20gr roomboter gezouten
- 1 sjalot
- 4 dl zonnebloemolie
- 20gr spinazie
- 20gr selderij
- 20gr basilicum
- 5 ansjovisfilet
- 2 teentjes knoflook
- 1 granny smith appel
- 1 dl appelsap
- peper
- zout
HANDLEIDING
TATAKI VAN ZALM, met gemarineerde witte asperges, yoghurt, kruidenolie en verse kruiden
Tataki is een bereidingswijze uit de Japanse keuken waarbij vlees of vis bijna rauw wordt opgediend. Het vlees of de vis wordt dan korte tijd boven een vlam of in een pan geroosterd.
WITTE ASPERGES
- Schil de witte asperges en gooi de schillen niet weg
- Schillen opzetten in een ketel met koud water
- breng tot aan de kook en laat 5 min staan
- Zeef de schillen uit het water en voeg de asperges, boter en rasp van limoen toe.
- Kook de asperges beetgaar ( kooktijd ligt aan de dikte van de asperge, dunne asperges 4min – dikke asperges 7 min )
- Haal de asperges eruit, laten afkoelen en het kookvocht bewaren.
YOGHURT
- breng de Griekse yoghurt op smaak met mierikswortel, limoensap, peper en zout.
- Goed door elkaar mengen
GRANNY SMITH APPEL
- Snijd de appel in blokjes en marineer dit met appelsap
KRUIDENOLIE
- draai alle kruiden ( selderij, basilicum ) met de spinazie, ansjovis en knoflook tot een pasta
- voeg geleidelijk de olie toe terwijl de keukenmachine draait ( kan ook met een staafmixer )
- breng op smaak met citroensap en peper en zout
GEMARINEERDE ASPERGES
- Marineer de witte asperges met limoenrasp, limoensap en sap van granny smith appel
- laat dit minimaal 10 minuten intrekken
SJALOT
- inleggen in appelsap
TATAKI VAN ZALM
- Brand aan beide zijden kort dicht ( dit kan zowel met een gasbrander of een hete pan )
- Breng op smaak met peper en zout
DRESSEREN
- Leg alle ingrediënten op het bord en garneer af met de kruiden olie, sjalot en verse kruiden
EET SMAKELIJK